Kodiranje – drugi deo

Na tržistu gotovih igara postoje mnoge koje možete kupiti i tako olakšati detetu da uči osnove kodiranja. Ovde su prikazane neke od njih koje su se (nama) pokazale kao kvalitetan i zanimljiv materijal.

Mouse Mania Code & Go

Proizvođač: Learning Resources. Namenjeno za decu uzrasta 5+. Za 2-4 igrača. Tip: društvena igra.

Šta dobijate? Tablu (kvadratnog oblika); 4 miša; kockicu; 12 parčića sira; 80 kartica (30 “idi napred”; 20 “skreni desno”; 20 “skreni levo”; 10 “idi unazad”); 8 zidova; 4 specijalna diska za “lasniranje” na drugi kraj table.

Postavka: na obeleženim mestima na tabli postavite miševe i sireve. 4 diska postavite gde želite na tabli. Kartice treba svima da budu dostupne pa ih ostavite pored table – raspoređenje u 4 gomile (” idi napred”, “skreni desno”…)

Kako se igra? Bacanjem kockice dobija se broj koji pokazuje broj poteza. Igrac napravi “kod” kako da dođe do (najbližeg) sira. Na primer: ako dobije broj 4 postavice 3 kartice ” idi napred” i 1 karticu “skreni desno”. Ukoliko stane na disk – ima pravo da se ” lansira” na bilo koji deo table – najbolje tamo gde ima najviše sira.

Zanimljiva i poučna igra koja decu uvodi u osnove programiranja. Mi imamo više igara ovog tipa ali ova se pokazala kao najbolja. Za preporuku.

Let’s go code

Proizvođač: Learning Resources. Uzrast 5+. Savet: mnoooogo je zanimljivije ako se igra u vecoj grupi dece.

Sta dobijate? Od Eva pene napravljenje “ploče”; kartonski oblici (feder; robot; točak…) i crne kartice za kodiranje.

Kako se igra? Postave se “ploče” ( dugački niz ili oblik kvadrata). Preko toga kartonski oblici (koji predstavljaju zadatke ili zabrane) i na kraju robot kojeg treba “pokupiti”. Jedno dete skakuće po “pločama” dok mu drugo, koje stoji/sedi sa strane, daje uputstva i kodira pomocu crnih kartica (“tri napred, okreni se desno…”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *