Vocnjak

Ovo je prva igra koju sam napravila mom detetu. U originalu se moze naci kod proizvodjaca HABA https://www.haba.de/en_GB/orchard–003103 . Sacinjena je od prelepih drvenih figurica voca, malih korpica u kojima se isto sakuplja, lepe sarene table… Moja verzija je mnogo jednostavnija.

Spada u kooperativne igre. To znaci da se mi (igraci) svi zajedno borimo protiv “zlikovca/negativca” – u ovom slucaju to je gavran.

Cilj igre: pokupiti voce pre nego sto se sastavi puzzle gavrana.

Rasiriti osnovnu tkaninu sa 4 drveta. U svaku krosnju poredati po 10 komada istog voca. Dakle, na jednom drvetu ce biti 10 jabuka, na drugom 10 krusaka, na trecem 10 sljiva i na cetvrtom – 10 tresanja/visanja. Svakom igracu dati korpicu. Na sredinu postaviti sliku gavrana (u celini). Delove slagalice koji formiraju sliku gavrana staviti u blizini – mi ih uglavnom stavimo izmedju dva drveta. Baciti kockicu. Ukoliko igrac dobije jednu od boja npr zutu – pokupi jedno voce te boje (kod mene – zuta je kruska). Ako kockica pokaze korpu – ima pravo da pokupi 2 vocke (nije bitno da li su sa istog drveta ili ne). No, ukoliko kockica padne tako da pokaze pticu/gavrana – na centralnu sliku gavrana se postavlja jedan deo slagalice.

Pobednik: ukoliko se pokupi svo voce pre nego sto se sastavi puzzle gavrana – mi svi smo ga pobedili! Ukoliko se pak sastavi puzzle – gavran nam je pojeo voce (i pobedio).

Uzrast: 2.5 +

Broj igraca: 2 – 4

Ukoliko ste se zainteresovali i zelite da napravite svoju verziju evo sta Vam je potrebno:

2 komada (A4 velicine) zelene coje

1 komad (A4) braon coje

4 kom gumirane plastike/pene (kupuje se u hobi prodavnicama) – u bojama voca koje zelite (kod mene su kruske zute, jabuke zelene, sljive lilave i tresnje crvene)

4 kom vostanih boja

drvena kockica

marker

makaze

lepak

2 slike/crteza ptice/gavrana

pakovanje papirnih korpica za mafine (predlazem najvece)

platno bele boje – moje dimenzije su: sirina 75 cm i visina 50 cm

providni lak – opciono

Izrada:

Na jednu stranu drvene kocke nacrtajte korpu, na jednu pticu/gavrana a na preostale cetiri vostanim bojama nanesite boje koje se slazu s bojama voca. Ja sam sve premazala providnim lakom da se vostane boje ne bi brzo skidale.

Da ne bude zabune: potrebna Vam je samo jedna kockica. Druga je tu samo za potrebe fotografisanja

Dno papirne mafin forme premazite lepkom pa na nju zalepite sledecu. To ponovite 3x. Ovo radimo da bi nam korpice bile cvrsce – 3 sloja papira formiraju korpicu koja se nece saviti pod “tezinom” voca koje u nju sakupite.

Ukoliko ste vesti nacrtajte pticu/gavrana. Ili je prosto nadjite na Netu. Umnozite/fotokopirajte. Jednu plastificirajte a drugu isecite na 9 jednakih delova pa ih (pojedinacno) plastificirajte. To ce predstavljati delove slagalice. Kada ih isecete treba da budu jasni deci od 2-3 godine – za koje i pravimo ovu igru. Ja sam imala nekoliko “praznih” ili nedovoljno jasnih delova (npr. deo repa, centralni deo tela koji je crn) pa sam dodala simbol kruske i jabuke koji su savrseno popunili praznine.

Na platno nalepite stabla i krosnje. Od jednog A4 formata zelene coje dobila sam dve krosnje a od jednog braon 6 stabala. Naravno da su velicine proizvoljne. Mozete napraviti manje krosnje ali ce Vam tada teze biti da slozite voce na njih.

Sve ovo zalepite lepkom na platno. U svaki cosak po jedna krosnja i ispod stablo.

Od gumi-plastike isecite oblike voca koje ste zamislili

Uzivajte u igranju. Javite kako Vam je ispala igra…

6 Comments

  1. Svaka čast!!! Vrlo profesionalno odrađeno. Da su sve mame tako kreativne… 😘

  2. Hvala za ideju i detaljan prikaz.
    Dobar nacin da se klincima priblize i igre koje kod nas nije lako naci ili su finansijski iznad limita.
    Cekam sledecu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *