Vulkan

Kako obične, svakodnevne stvari iz kuhinje mogu postati deo zanimljive nauke?

Potrebno:

Plastična caša – manja (1 dcl)

Selotejp ili molerska krep traka

Tanjir – plastični ili od stiropora

Alu folija

Makaze

Soda bikarbona – 1 supena kašika

Sirće – 2 supene kašike

Voda – 2 supene kašike

Crvena boja za kolače

Tepsija – opciono (za ovakve eksperimente koristim staru tepsiju – zbog mogućeg curenja i oštećenja)

Izrada:

Dno plastične/papirne čaše krep trakom zalepite za plastični tanjir.

Sve omotajte velikim parčetom alu folije. Krajeve dobro podvrnite i zatvorite.

Makazama napravite otvor na mestu gde folija prekriva čašu. Krajeve podvrnite u čašu.

Sve postavite na tepsiju ili neku drugu zaštitnu podlogu. Sipajte vodu u čašu, dodajte par kapi boje za kolače i soda bikarbonu.

Sipajte sirće…

… i uživajte u erupciji vulkana!!!

Mi smo ovaj eksperiment ponavljali nebrojeno puta i svaki put je izavao oduševljenje. Moze ostati zabava a na vama je da odlučite da li ćete dodati i priču sa daškom hemije: reakcija izmedju soda bikarbone i sirćeta dovodi do formiranja gasa i …

Iz knjige: The Kid’s Guide To Building Cool Stuff

4 Comments

  1. A kad dodate tople čokolade biće kao vulkan kolač, pa nas pozovite na ocenimo experiment 😉

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *