Dijamanti

Dijamanti je naziv koji je Zozon dao ovoj igri. Inspiriraciju sam nasla kod Habe. Pokušaj rekonstukcije iste je doveo do sasvim drugačijeg ishoda.

Cilj igre je da uklanjanjem plastičnih krugova ubacite što više dijamanata u vaš deo kutije. Pri tome se vežbaju fini pokreti, uče se boje i brojevi. Element sreće je odlučujući – ali nekad su nam potrebne i takve – opuštajuće – zanimacije.

Potrebno:

Kutija s poklopcem

Parče kartona – veće od kutije

Pakovanje (ili dva!) plastičnih dijamanata/perli – hobi radnje, knjižare…

Plastični krugovi – držaci zavese za tuš kabinu (9 komada) – nabavljaju se u svakoj gvožđari/farbari

Makaze

Lepak – predlazem pištolj lepak (glue gun)

Lutkice – opciono – kod mene su oblika Sneška Belića jer sam samo te našla. Da bi znali koji je čiji, oko vrata smo im vezali trakice različite boje. Njih koristimo da “označimo” gde da ubacujemo svoje dijamante.

Izrada:

Karton premerite i isecite na četiri trake. Njih lepkom zalepite u kutiju tako da dobijete nekoliko pregrada. Kod mene je centralna najveća jer, na kraju igre, u nju slažemo dijamante i prstenove. “Ćoskovi” služe da svaki igrač sakuplja svoje poene/dijamante, a dodatne pregrade – za skladištenje lutkica.

Ostatak kartona premerite na veličinu kutije. Napravite otvore na svakom “ćošku” kao i tri dodatna – na sredini. Kod mene su namerno nejednako raspoređeni – vi odlučite gde ćete postaviti svoje. Tako napravljen “poklopac” postavite preko kutije.

Na sredini kutije/poklopca svih 9 plastičnih krugova postavite jedan na drugi. Centralnu ” šupljinu” popunite dijamantima.

Sada pozovite dete, dajte mu da odabere svoju lutkicu i postavi je uz ugao kutije koji želi. Objasnite igru: svaki igrač podiže po jedan prsten – pažljivo – da ne dodirne ostale. Od svih dijamanata koji se prospu – u svoj ćošak ubacuje samo one koji su iste boje kao lutkica (npr ima žutu lutkicu – ubacije samo žute dijamante). Ostali se ubacuju u tri centralna otvora – mi smo to brojali zajedno i glasno.

Sada sledeći igrač podiže prsten, ubacuje dijamante, broji… Na kraju igre se prebrojavaju dijamanti i znate već da je pobednik…

Evo kako izgleda kada se sve složi u kutiju radi lakšeg odlaganja. Savet: da se dijamanti ne bi izgubili, na kraju igre sve ih stavim u kutijicu sa poklopcem (od štapica za uši) te nju postavim u centralni otvor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *